Ideoita tiimityöhön etäaikana

Ilman tiimityötä vaaleissa on haastavaa pärjätä. Mitä tehdä, kun perinteistä vaalityötä tiimin kanssa ei saa koronan vuoksi tehtyä samalla tavalla kuin aikaisemmin? 

Vaikka kampanjointi tulee olemaan erilaista kuin aikaisemmissa vaaleissa, kannattaa omaa tiimiä osallistaa kampanjointiin siitä huolimatta. Kun tiimiläisiä kysytään mukaan ideoimaan ja toteuttamaan kampanjaa, he saavat tunteen siitä, että haluat juuri heidän osallistuvan kampanjaasi ja luotat heihin. Kun tiimiläisillä on tarpeeksi tekemistä kampanjassa, he kertovat siitä myös väistämättä omille tutuilleen. Jos ainoa muistutus kampanjasta on tiimiläisten puolelle yksi epäaktiivinen whatsapp-ryhmä, menetät paljon potentiaalista näkyvyyttä ja äänestäjiä. 

Tiimityö kannattaa aina, myös muiden ehdokkaiden kanssa, vaikka sinusta ei äkkiseltään siltä tuntuisi. Suomen vaalitavassa muiden kuntasi kokoomuslaisten äänet hyödyttävät myös sinua. Ehdokkaiden kesken tehtävällä yhteistyöllä pystytte esimerkiksi jakamaan isommista mainoksista koituvia kustannuksia ja saatte enemmän näkyvyyttä ja apukäsiä joihinkin osiin kampanjaa, kun yhden tiimin sijaan useampi tiimi tekee töitä saman asian eteen. 

FYYSINEN NÄKYVYYS

BANDEROLLIT – Saat aktivoitua tiimiä ja itsellesi helposti näkyvyyttä, kun tilaat pari isoa banderollia omalla nimelläsi ja kuvallasi varustettuna ja pyydät kampanjatiimiä pareittain seisomaan niiden kanssa vilkaasti liikennöityjen teiden varsilla. Vaikka etätyösuositus on käytössä pandemiatilanteen vuoksi, ihmiset joutuvat liikkumaan myös ulkona; oli kyse sitten työmatkasta tai vaikka kauppareissusta. Isojen kauppojen pihoissa kampanjointi on näissä vaaleissa kiellettyä, mutta sopivia paikkoja ovat esimerkiksi sillat isojen teiden yläpuolella tai sellaiset risteysalueet/tiet, josta löytää sellaisen paikan, ettei peitä kenenkään näkyvyyttä tai seiso kävelijöiden ja pyöräilijöiden tiellä. 

FLAIKUTUS – Jokaisista vaaleista tuttu ilmiö flaikutus, eli ehdokkaan vaaliesitteiden jako ihmisten postilaatikoihin, toimii parhaiten nimenomaisesti tiimityönä. Omaa kampanjatiimiä kannattaa ehdottomasti valjastaa flaikutukseen ja moni sitä odottaakin, koska sitä voi tehdä juuri silloin, kun omassa aikataulussa on tilaa. Oman näkyvyyden maksimoit flaikutuksessa sillä, että oman tiimin lisäksi keräät pienen eri profiileilla (esim. lukiolainen, yrittäjä, yliopisto-opiskelija, duunari) varustetun ehdokasporukan ja jaatte omien flaikkujenne lisäksi myös toistenne flaikkuja ja välitätte niitä omille tiimeillenne. Näin jokainen teistä saa kasvatettua omaa näkyvyyttään moninkertaisesti.

Kun useampi tiimi ja ihminen on mukana, on hyvä koordinaatio kultaakin kalliimpaa. Esimerkiksi Google Mapsiin saa tehtyä helposti (ja ilmaiseksi) oman kartan, jonka voi laittaa jakoon jokaisen ehdokkaan vaalitiimiryhmään. Aina kun joku on käynyt flaikuttamassa, hän piirtää reittinsä karttaan ja se tulee näkyviin myös muille. Näin vältetään alueiden tuplaflaikutus ja saadaan tehokkaasti seurattua sitä, millä suunnilla tarvitsee käydä erikseen hoitamassa homma kotiin. Mikäli haluaa tehdä vaalien jälkeen analyysia omasta tuloksestaan, kartta kannattaa säilyttää ja verrata flaikutettuja alueita siihen, paljonko ääniä on ko. alueelta saanut.

TIIMIN NÄKYVYYS – Tiimiläisesi asuvat todennäköisesti eri puolilla kuntaa ja he käyvät eri lenkkireiteillä, kaupoissa ja palveluissa. Hanki tiimiläisillesi omia vaalituotteitasi, joita he voivat pitää yllään liikkuessaan kotinsa ulkopuolella. Kannattaa etukäteen kysellä, minkälaisia asioita he ovat valmiita pitämään päällään. Esimerkiksi jollekulle riittää rintanappi tai pipo, toiset laittavat päälleen ilomielin kuvallasi varustetun takin ja joku muu taas voi haluta laittaa mainoksesi koiransa valjaisiin tai lastenrattaisiin. 

SOMENÄKYVYYS

SOMERINKI – Mikäli et vielä kuulu somerinkiin, ehdota omalle piirillesi / muutamalle ehdokkaalle, että pistätte sellaisen pystyyn. Somerinki on whatsapp-ryhmä, jossa on mukana ehdokkaita ja ehdokkaiden tiimiläisiä. Kun joku ringin ehdokkaista tekee julkaisun, linkittää hän sen ryhmään ja muut ryhmän jäsenet käyvät reagoimassa siihen mahdolisimman nopeasti. Mikäli ette saa rinkiä isommalla porukalla kasaan, tämä kannattaa toteuttaa vähintään oman vaalitiimin osalta, sillä mitä nopeammin reaktioita tulee, sitä laajemmin julkaisu leviää. 

Suosi erilaisia reaktioita ennemmin kuin pelkkää tykkäystä. Reagoinnin lisäksi myös kommentointi nostaa julkaisun näkyvyyttä. 

Huom! Ryhmää ei ole tarkoitettu julkaisujen sisällöstä keskusteluun, vaan ainoastaan siihen, että muut rinkiläiset löytävät julkaisun helposti. 

YHTEISET MIELIPIDEKIRJOITUKSET – Omaa näkyvyyttä voi nostaa myös yhteisillä mielipidekirjoituksilla muiden ehdokkaiden kanssa. Ehdokas voi olla myös toisesta puolueesta. Muilla ehdokkailla on eri seuraajakunta kuin sinulla ja yhteistyöllä saat itsellesi tuplanäkyvyyden. Mielipidekirjoitusten lisäksi kannattaa pohtia esimerkiksi yhteisiä Facebook/Instagram-livejä tai yhteismainoksia. 

Vieritä ylös