Uuden sukupolven politiikkaa

Pyykkönen Mona
166

Mona Pyykkönen

21 v. Politiikan ja viestinnän opiskelija, Lahden Kokoomusnuorten puheenjohtaja

Lahti

Olen Mona Pyykkönen, 21-vuotias opiskelija.
Lähdin ehdokkaaksi kuntavaaleissa, koska haluan olla tekemässä Lahdesta houkuttelevampaa kaupunkia erityisesti lapsille, nuorille ja opiskelijoille. Panostaminen koulutukseen, harrastuksiin ja kaupungin viihtyisyyteen, lisäävät Lahden houkuttelevuutta muiden suurten kaupunkien rinnalla. Kaikissa päätöksissä pitää ottaa huomioon kaupungin taloudellinen tilanne ja sitä kautta pohtia oikeita vaihtoehtoja toimiin. Ilman kestävää kuntataloutta ei voida tuottaa laadukkaita palveluita.

Mona

Olen Mona Pyykkönen, 21-vuotias opiskelija.
Lähdin ehdokkaaksi kuntavaaleissa, koska haluan olla tekemässä Lahdesta houkuttelevampaa kaupunkia erityisesti lapsille, nuorille ja opiskelijoille. Panostaminen koulutukseen, harrastuksiin ja kaupungin viihtyisyyteen, lisäävät Lahden houkuttelevuutta muiden suurten kaupunkien rinnalla.
Kaikissa päätöksissä pitää ottaa huomioon kaupungin taloudellinen tilanne ja sitä kautta pohtia oikeita vaihtoehtoja toimiin. Ilman kestävää kuntataloutta ei voida tuottaa laadukkaita palveluita.

Vaaliteemat

Vaaliteemani keskittyvät pääosin lasten ja nuorten ympärille, mutta niiden lisäksi minulle tärkeitä teemoja ovat Lahden keskustan elävöittäminen, kaupunki-infran parantaminen ja ihmisten hyvinvointi.

Lapset ja nuoret

 

Mielestäni panostaminen lahtelaisiin lapsiin ja nuoriin on investointi tulevaisuuteen. Mielestäni jokaisella lapsella ja nuorella pitää olla mahdollisuus harrastukseen, jossa he pääsevät toteuttamaan itseään ja tutustumaan ikätoveroihinsa. Itse olen harrastanut koko lapsuus- ja teini-ikäni taitoluistelua, josta olen todella kiitollinen vanhemmilleni. Valitettavasti kaikilla vanhemmilla ei ole taloudellisesti mahdollista kustantaa lastensa harrastamista, jonka takia kunnan tulee kustantaa edes joku mielekäs harrastus lapsille. 

Lapsilla ja nuorilla on peruskoulussa ja lukiossa mahdollisuus valita valinnaisia oppiaineita. Mielestäni valinnaisten oppiaineiden määrää pitää lisätä ja monipuolistaa, jotta nuorilla on aito mahdollisuus valita heitä kiinnostavia aineita. Myös yleishyödyllisiä kursseja  voisi lisätä kurssitarjontaan kuten kurssit yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta tai sosiaalisten taitojen kehittämisestä. Kaikissa kouluissa ei ole tasavertaiset mahdollisuudet valita valinnaisia oppiaineita, vaan ne vaihtelevat oppilaitoksittain. Kurssien toteuttamisessa voitaisi hyödyntää etäopetusta.   

On erityisen tärkeä panostaa peruskoulusssa opinto-ohjaukseen. Etenkin yläasteella opinto-ohjauksen merkitys on hyvin suuri, sillä sieltä haetaan toiseen asteen koulutukseen. Jotta jokainen suomalainen nuori löytäisi  itselleen mielekkään opiskelupaikan, tulee heidän tietää kaikki mahdolliset opiskelupaikat. Osalle tulevaisuuden suunnitelmat saattavat olla hyvin selkeät, mutta osa saattaa tarvita paljonkin apua. Siksi opinto-ohjaajien lisääminen ja niiden resurssien suuntaaminen enemmän tukea tarvitseville ovat askeleita oikeaan suuntaan.   

Lahti on kasvava opiskelijakaupunki. Lahdessa on kattava ammattikorkeakoulu ja uusimpana tulokkaana LUT-yliopisto. Mielestäni Lahden kampuksen kandidaattiohjelmien määrää tulee kasvattaa, jotta Lahteen tulee enemmän nuoria opiskelijoita asumaan ja elämään. 

Kaupunkiympäristö

Mielestäni Lahden keskustaa pitää kehittää jatkuvasti. Kannatan kaupungin liikennesuunnitelmaa, jossa siirretään suurin osa liikenteestä kaupungin kehälle. Kehän sisällä autoilua ei kielletä, mutta pyritään vähentämään. Kuitenkin uudistuksessa tulee muistaa yksityisautoilun helppous. Mielestäni linja-autojen ei tule kiertää toria ympäri, vaan linjojen tulisi olla suoria ja nopeita. Mikäli kaikki bussit eivät kulje torin kautta, on siellä enemmän tilaa niin kävelijöille, yksityisautoilijoille kuin pyöräilijöille.  

Mielestäni Lahden nostalgiset jouluvalot on hienot, mutta ne kaipaavat uudistusta. Nykyaikasemmat ja yksinkertaisemmat jouluvalot muuttaisivat keskustan tunnelmaa huomattavasti ja siten tekisi siitä houkuttelevamman vierailla. Jouluvalojen lisääminen myös muihin kaupunginosiin kuin keskustaan, lisää kaikkien kaupunginosien viihtyisyyttä.  

Keskustan pitäisi olla viihtyisä paikka, jossa kaikki lahtelaiset haluavat viettää aikaa. Siksi kaupunkisuunnittelussa pitää ottaa huomioon kaiken ikäiset käyttäjät. Erityisesti nuoret viettävät paljon aikaa keskustassa nähdessään kavereita. Erilaiset puistot, hiekkaranta ja kahvilat vähentävät nuorten ajanviettoa Triossa ja samalla lisäävät keskustan houkuttelevuutta. Ravintoloiden toiminnan sääntelyn keventäminen ja terassilupien hakuprosessien helpottaminen elävöittävät huomattavasti katukuvaa. 

Kaupunki-infra

Lahteen tarvitaan toimiva julkinen liikenne. Erityisesti lapset ja nuoret käyttävät hyvin aktiivisesti julkistaliikennettä ja sen takia siihen panostaminen on tärkeää. Lisäämällä poikittaisliikennettä mm. Ahtiala-Laune helpottaa ja nopeuttaa se kulkemista  eri kaupunginosien välillä. Linja-autojen kiertäminen toria ympäri vie yllättävän paljon aikaa erityisesti ruuhka-aikoina. Siksi linja-autojen linjojen pitäisi olla selkeitä ja ennenkaikkea nopeita. 

Yksityisautoilun tulee jatkossakin olla helppoa. Panostamalla teiden kunnossapitoon, liikennevalojen ”vihreään linjaan” ja pysäköintipaikkojen määrään helpottaa se niin julkista kuin yksityistä liikennettä. Talven jälkeen huomaa, kuinka paljon autoteissä on jopa vaarallisia kuoppia. Niiden korjaaminen/täyttäminen pikimminten aina talven jälkeen suojelee autoja ja parantaa liikenneturvallisuutta. 

Nopea yhteys lentoasemalle, tunnin ajomatka Helsinkiin sekä useasti pysähtyvät junat Lahden kohdalla kuljettavat päivittäin tuhansia lahtelaisia. Näiden yhteyksien ylläpitäminen lisäävät Lahden houkuttelevuutta muiden isojen kaupunkien rinnalla. Julkisen liikenteen vuorojen lisääminen ja uudistaminen erityisesti Tampereelle ja Jyväskylään, kasvattavat  Lahteen tulemisen houkuttelevuutta.  Yksityisautolla kuljettavia osuuksia työmatkoista on lyhennettävä varaamalla riittävästi tilaa liityntäpysäköinnille raideyhteyksien varrella.

Ihmisten hyvinvointi

Keskustan tuntumassa oleva Kisapuisto pitää kunnostaa ja tehdä siitä koko Lahden liikuntapuiston. Jalkapallon lisäksi Kisapuistossa pystyy pelaamaan monia muitakin lajeja, mutta harva tietää mitä kaikkea. Mainostamalla Kisapuiston  monipuolisia liikuntamahdollisuuksia ja lisäämällä sen houkuttelevuutta lahtelaisten harrastuspaikkana, elävöittää myös Lahden keskustaa. Kisapuistoon sopisi myös ulkokuntosali, jossa olisi Kivimaan ulkosalin tapaan monipuoliset ja laadukkaat laitteet.  

Kaikilla lahtelaisilla pitäisi olla oikeus valita terveydenhuollon palvelut itse tai tuetusti palveluseteliä hyödyntäen. Palveluseteleitä on suosittava niin terveydenhuollossa kuin varhaiskasvatuksessakin. Kuntalaisten valinnanvapautta pitää lisätä.   

Mona

Olen Mona Pyykkönen, 21-vuotias opiskelija. Opiskelen tällä hetkellä Politiikkaa ja viestintää Helsingin avoimessa yliopistossa. Kiinnostuin vaikuttamisesta 16-vuotiaana, kun liityin Lahden nuorisovaltuustoon. Siellä tarkoituksena oli saada nuorten ääni kuuluviin lahtelaisessa päätöksenteossa.

Tämä vaikuttamisen palo minulla on edelleen ja sen takia olen ehdolla kuntavaaleissa. Nuorisovaltuustossa toimin muutaman vuoden hyvin aktiivisesti, kunnes aktivoiduin puoluepolitiikassa ja erityisesti Kokoomusnuorissa.

Toimin tällä hetkellä Lahden Kokoomusnuorten puheenjohtajana toista kautta ja vuoden alussa aloitin Hämeen Kokoomusnuorten varapuheenjohtajana. Järjestöissä toimiessani olen oppinut paljon itsestäni, järjestöistä ja päätöksenteosta. Vahvuutenani ovat positiivinen ja määrätietoinen asenne, sekä utelias luonteeni. Ymmärrän, kuinka päätöksenteko toimii ja kuinka siihen voi vaikuttaa.

Olen nuoresta iästäni huolimatta osallistunut päätöksentekoon ja vaikuttamiseen useita vuosia muun muassa edustamalla nuorisovaltuustoa Lahden sivistyslautakunnassa ja viimeisimpänä saavutuksena nuorisovaltuustossa saimme lobattua nuorisovaltuuston edustajan Lahden valtuustoon puhe- ja läsnäolo-oikeudella.

Olen koko nuoren ikäni asunut Lahden Ahtialassa ja suurena intohimonani on päästä vaikuttamaan kotikuntani kehittämiseen. Seuraan aktiivisesti Facebookin Lahti-ryhmää sekä luen päivittäin Etelä-Suomen sanomia, koska minua kiinnostaa mitä lahtelaiset ajattelevat.

LIITY KOKOOMUSNUORIIN!

Tule mukaan päättämään, miltä Suomi näyttää huomenna. Haluamme olla rakentamassa kannustavaa, välittävää ja jokaista yksilöä kunnioittavaa yhteiskuntaa.

Liity Kokoomusnuoriin!

Vieritä ylös