Vastuuta myös Z-sukupolvelle.

Netta Tuomisto

Tuomisto Netta
41

Netta Tuomisto

19 v. Yhteiskunta- ja talouslinjalta valmistuva ylioppilas

Vihti, Tervalampi

Olen 19-vuotias vihtiläinen Tervalammelta, tänä keväänä yhteiskunta- ja talouslinjalta valmistuva ylioppilas. Kuntapolitiikassa olen ollut mukana vaikuttamassa mm. Vihdin nuorisovaltuustossa, mikä on antanut minulle laajan käsityksen päätöksenteosta Vihdin kunnassa.

Olen Netta Tuomisto, 19-vuotias syntyperäinen vihtiläinen. Valmistun tänä keväänä Munkkiniemen yhteiskoulun yhteiskunta- ja talouslinjalta ylioppilaaksi. 

Aloitin yhteiskunnallisen vaikuttamisen 15-vuotiaana, kun pääsin silloisen Vihdin nuorisofoorumin toimintaan mukaan. Nuorisofoorumissa olin kahden vuoden ajan nuorisoedustajana kaavoitus- ja teknisessä lautakunnassa sekä varaedustajana lasten- ja nuorten lautakunnassa. Nuorisofoorumi muuttui myöhemmin Vihdin nuorisovaltuustoksi, ja olin itse asiassa vahvasti mukana luomassa Vihtiin tätä uutta nuorisovaltuuston mallia. Vuonna 2020 toiminta nuorisovaltuustossa alkoi, ja minut valittiin Vihdin nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi. Puheenjohtajuus opetti minua paljon johtamisesta, yhteistyöstä sekä vastuun kantamisesta. Haluan ottaa Vihdissä päätöksenteosta vielä enemmän vastuuta, ja siksi olen ehdolla kuntavaaleissa Vihdissä.  

Nuoresta iästäni huolimatta olen päässyt vaikuttamaan etenkin kunnallisella kentällä, mutta kokemusta löytyy myös kuntarajojen ylittävästä toiminnasta mm. Uudenmaan maakunnallisesta nuorisovaltuustossa. Minulle on ollut aina suuri kunnia edustaa Vihtiä kaikissa tapahtumissa ja kokouksissa, joissa olen ollut.

Olen ollut lukiossa yhteiskunta- ja talouslinjan opiskelija, mikä on mahdollistanut ainutlaatuisia oppimisen hetkiä niin Suomessa eri alojen asiantuntijoiden tilaisuuksissa kuin ulkomaillakin eri Euroopan unionin toimielimissä. Olen aktiivinen nuori nainen, jolle aloitteen tekeminen tai tapahtuman järjestäminen ei koidu kohtaloksi. Lukion toisella luokalla järjestin kuuden muun ystäväni kanssa nuorille suunnatun puhujatapahtuman, jonka teemana oli yrittäjyys- ja työelämä. Koen, että linja on erityisesti avartanut käsitystäni ympäröivästä maailmasta ja antanut hyviä eväitä tuleviin koitoksiin. 

Ihmisten hyvinvoinnin edistäminen on ollut minulle aina sydämen asia. Me nuoret olemme erityisesti niitä, jotka tulevat elämään tehtyjen päätöksien kanssa. Siksi onkin vähintään kohtuullista, että nuoret ja nuoret aikuiset pääsisivät mukaan päätöksentekoon Vihdissä.

Nuoret ovat voimavara

Monesti nuorille ei uskalleta antaa vastuuta, kun tehdään päätöksiä liittyen tulevaisuuteen. Sanotaan, ettei nuorilla ole tarpeeksi taitoa tai elämänkokemusta tehdä päätöksiä. Nimenomaan nuorilla on niitä uusia ja raikkaita ajatuksia, jollaisia päätöksenteossa tarvitaan myös. Nuoret ovat innovoivia ja osaavat ajatella myös sen boksin ulkopuolelta. Kun tehdään kestävää politiikkaa, niin on myös huomioitava, että erityisesti nuoret ovat niitä, jotka oikeasti tulevat elämään näiden päätösten kanssa. Vastuuta ei voi ottaa, jos sitä ei uskalleta antaa. 

Vihdissä ei toimi Helsingin malli

Kun tehdään ilmastopolitiikkaa, on otettava järki käteen. Järkevää ilmastopolitiikkaa on kestävä kaavoitus, innovointiin kannustaminen ja järkevä liikkuminen. Polttoaineverot ja tietullit eivät ole järkevää ilmastopolitiikkaa, vaan autoilijan kurittamista. 

Julkisen liikenteen hyödyntämistä tulee kannustaa, mutta on todettava, ettei Vihdissä toimi Helsingin malli. Vihti on monimuotoinen kunta, joka koostuu niin Nummelan kaltaisista kasvukeskuksista kuin myös Tervalammen kaltaisista kylistä. Etäisyydet ovat monesta paikasta pitkät, eikä bussivuoroja ole mahdollista järjestää kaikkialla niin, että kulkeminen olisi helppoa ja vaivatonta. Siksi autoilusta tulee tehdä puhdasta turhan verottamisen sijasta. Tehdään yhdessä Vihtiin oma, toimiva malli!

Koulutus kantaa pitkälle

Koulu antaa lapselle ja nuorelle tärkeät eväät. Olen itse kyläkoulun kasvatti, joten minulla on kokemusta niin pienestä kuin suurestakin koulusta. Varhaiskasvatukseen tulee panostaa ja peruskoulutusta vaalia. 

Koulunkäynnin tulee olla kaikille tasapuolista, asui sitten keskustassa tai kylässä, oli yksi- tai kaksikielinen. Turvallinen kouluympäristö, maltilliset luokkakoot ja riittävät koulukaveripiirit ovat kaiken a ja o. Oppilaiden ja opettajien tulisi saada keskittyä omiin tehtäviinsä, eli oppimiseen ja opettamiseen. Fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia täytyy edistää, etenkin nuorten mielenterveyspuolella. 

Kaupunkiasutusta ja kylätimantteja

Vihdin rikkautta on ehdottomasti monipuolisuus. Vihdissä on paljon erilaisia ympäristöjä, joissa elää. Vihdistä löytyy Nummelan kaltaisia kasvukeskuksia ja Tervalammen kaltaisia kylätimantteja. Järkevä kaavoitus ja vetävä brändi vie Vihtiä eteenpäin. 

Odotettu Etelä-Nummela tulee tuomaan valtavasti elinvoimaa kunnalle, siitä ei ole epäilystäkään. Muita kunnanosia ei tule kuitenkaan jättää Nummelan varjoon. Lähiluonto on tulevaisuuden trendi, ja siitä on hyvä pitää kiinni.

LIITY KOKOOMUSNUORIIN!

Tule mukaan päättämään, miltä Suomi näyttää huomenna. Haluamme olla rakentamassa kannustavaa, välittävää ja jokaista yksilöä kunnioittavaa yhteiskuntaa.

Liity Kokoomusnuoriin!

Vieritä ylös